czwartek, 1 lutego 2018

Polskie superfood cz I|5 wspaniałych produktów dla zdrowia, pięknej cery oraz mocnych włosów i paznokci.

Od jakiegoś czasu zapanowała moda na superfood, czyli "super żywność" o dużej ilości witamin, minerałów, wyróżniającą się w wśród różnych produktów bardzo pozytywnym wpływem na zdrowie i urodę. Do sklepów zaczęły napływać w dużych ilościach egzotyczne produkty okrzyknięte mianem superfoods, jak jagody acai, jagody goi, nasiona chia czy qinoa.

Zamiast od razu lecieć do sklepu po produkty, które przemierzają do Polski setki kilometrów, warto częściej sięgnąć po naszą rodzimą super żywność,która swoimi cudownymi właściwościami nie ustępują swoim zagraniczną kolegą. Polskie superfood, oprócz właściwości zdrowotnych, również w dużej mierze wpływają na nasz wygląd.

Chyba nie muszę wspominać jak ważny wpływ na wygląd naszej cery, włosów, paznokci ma to co jemy. Tak właściwie zdrowe odżywianie powinno być podstawą naszej pieęgnacji. 

W dzisiejszym wpisie chciałam się z wami podzielić piątką z moich ulubionych polskich superfoods, które w trosce o nasze zdrowie i piękny wygląd, powinniśmy częściej wprowadzić do naszego jadłospisu.

Dokładny opis większości z tych produktów znajdziecie na blogu mojej mamy(kik). Jeśli jesteście zainteresowani tematami o zdrowiu, zapraszam do kliknięcia w linka;)



DZIKA RÓŻA

 Niepozorna polska dzika róża niewątpliwie zasługuje na miano super żywności. Zawiera całe bogactwo związków leczniczych i odżywczych:  witaminy B1, B2, E, K, PP,  beta karoten, kwas foliowy, żelazo potas i błonnik. Dwa główne składniki jej owoców, czyli witamina C   kwas askorbinowy, jabłkowy  i bioflawonoidy ( w tym flawononoidy ), kwercetynę tylirozyt,  które  należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy. 

To również  wspaniałe źródło pektyn i zasysającego toksyny błonnika, co chroni nas przed rakiem jelit.
 Dzika róża działa  lekko moczopędnie i napotnie,  antywirusowo i antybakteryjnie, co pomaga w detoksykacji i usuwaniu metali ciężkich. Dodatkowo skutecznie regeneruję wątrobę, dostarczając jej  koniecznej  w odtoksycznianiu witaminy C, likopenu, rutozydu, witamin B, wapnia, fosforu i magnezu. Alkalizuje również treść żołądkową, pomagając  tym samym, w chorobie wrzodowej i zaburzeniu równowagi kwasowo- zasadowej. Witaminy B i magnez czynią ją niezwykle  pomocną w nerwicy i rozdrażnieniu.

❀ Dla urody ❀

Jak już pisałam powyżej, owoce dzikiej róży to prawdziwa bomba z przeciwutleniaczami.
Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, czyi komórki prowadzące do szybszego starzenia się całego organizmu, w tym naszej skóry. Przeciwutleniacze, utrzymują naszą skórę jak najdłużej w dobrej kondycji, między innymi zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Dzika róża , dzięki czemu wspiera biosyntezę kolagenu i regenerację skóry. Dba o ładny koloryt skóry i wraz z innymi,  zasobnymi w beta karoten roślinami chroni  nas przed rakiem  skóry.

Owoce dzikiej róży warto uzbierać, pokroić i ususzyć samemu, by następnie móc ją zmielić na proszek i dodawać np do koktajli (nie traci wtedy cennych witamin), lub w kawałkach zaparzać jako herbatkę..

W temacie dzikiej róży, dla wszystkich z was, którzy lubią wodę różaną w pielęgnacji,  TUTAJ pisałam jak zrobić własną DIY.


CEBULA


Jest  zasobna w witaminę C, A i E, siarkę, fosfor, potas, cynk, żelazo, a nawet krzem. W jej składzie wykryto również  przeciwzakrzepową witaminę K. Cebula nie tylko leczy, ale  jednocześnie wzmacnia odporność, zapobiegając licznym chorobom, w tym grypie i anginie.

Cebula sprawdza się również  w leczeniu  miażdżycy i cukrzycy- zawiera  hormon roślinny (glukokinina) pomagający w stabilizacji poziomu cukru. Jej regularna konsumpcja pomaga obniżać dawki insuliny.   Rozpuszcza również białko- fibrynę, mogącą powodować zwężenia tętnic. Cebula  oczyszcza krew, poprawia funkcje wydzielnicze wątroby oraz ukrwienie jelit.

Kolejną zaletą cebuli jest jej dobroczynne działanie na układ trawienny. Warzywo to zawiera bowiem w sobie naturalny prebiotyk-inulinę, który wspomaga wzrost prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie karmiąc tzn"dobre bakterie".

❀ Dla urody ❀

Duża zawartość siarki znacząco wpływa na poprawę wyglądu naszej cery. Siarka łagodzi stany zapalne, pomaga w walce z trądzikiem, przyspiesza gojenie się wyprysków i hamuje powstawanie nowych.
Siarka to również budulec naszych włosów i paznokci, jest niezbędna aby zachować je w dobrej kondycji. Produkty bogate w siarkę sprawiają że włosy szybciej rosną oraz stają się gęstsze i bardziej błyszczące a paznokcie stają się mocniejsze i mniej łamliwe.

Dodatkowo mało kto z nas wie,  że cebula stosowana wewnętrznie usuwa  blizny, leczy pryszcze i czyraki. Pomaga w grzybicy skóry i przy opryszczce.


ORZECHY WŁOSKIE


Są one nie tylko mega zdrowe, ale i zabezpieczają nas przed wieloma chorobami, w tym nowotworami.

Po pierwsze, mają najwięcej ze wszystkich orzechów kwasów tłuszczowych 3. 

Kwasy te, w odróżnieniu od prozapalnych omega  6,  pełnią  w naszym organizmie szereg leczniczych funkcji np. wyciszają stany zapalne i pomagają w  tworzeniu oraz regeneracji neuronów-  głównie w  odtwarzaniu ich  otoczki mielinowej. Zapobiegają również chorobie nowotworowej ( kwas elagowy i fenolowy) i  pomagają we wchłanianiu witamin np. zawartych w orzechach włoskich  przeciwutleniających witamin E i A oraz D i K.Stymulują także  oczyszczanie jelit i wytwarzanie żółci przez wątrobę, regulują poziom cholesterolu, pochłaniają substancje toksyczne np. nitrozaminy i pomagają w redukcji wagi ciała...  Wspiera także znacząco naszą odporność i zapobiega zaziębieniom.


❀ Dla urody ❀

Jednoczesna  zwartość miedzi,   witaminy C, cynku , magnezu, witaminy E i   z grupy B wpływa dodatnio na skórę oraz które paznokcie i włosy, które dzięki nim stają się mocne i błyszczące.
 Dodatkowo w orzechach włoskich znajduje się  jod, niezbędny dla pracy tarczycy wpływającej na metabolizm,  wagę ciała, wygląd włosów oraz  skóry.


POKRZYWA


O pokrzywie pisałam już na moim blogu nie raz. Traktowana jako chwast i raczej omijana z daleka
zawiera w sobie cały arsenał składników odżywczych takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, potas, jod, krzem, sód, witaminy A, K, C, B, serotoninę, histaminę, karetonoidy, białka, chlorofil...


Pokrzywa jest środkiem witaminizującym i zapobiegającym wielu chorobom, w tym serca i krwi, (nadciśnieniu i miażdżycy), nowotworom, schorzeniom autoimmunologicznym. Zwiększa produkcję czerwonych ciałek krwi i wspomaga leczenie anemii.

Łagodzi bóle stawów, odkwasza organizm oraz  pomaga w  wydalaniu  złogów artretycznych.
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz podnosi ogólną odporność organizmu.

❀ Dla urody ❀

To właśnie dzięki silnym właściwością oczyszczającym organizm pokrzywa tak świetnie sprawdza się w kuracjach przeciwtrądzikowych. Oczyszcza skórę i pomaga w walce z niedoskonałościami.


 W sezonie na pokrzywę, uwielbiam dodawać ją do sałatek, przygotowywać na parze (smakuje wtedy podobnie jak szpinak) oraz wyciskać z niej sok. Picie pokrzywy solo jak i w połączeniu ze skrzypem nie raz bardzo pozytywnie wpłynęło na stan mojej skóry i włosów.
Przez cay rok uwiebiam popijać od czasu do czasu herbatkę krzemową (skrzyp+pokrzywa), a o jej właściwościach i o tym jak przeprowadzić kurację skrzypokrzywą pisałąm TYM wpisie.


ORZECHY LASKOWE

Nie wiem, czy wiecie, ale jeśli chodzi o serce i mózg,  to właśnie orzechy laskowe i włoskie należą do jednych z najzdrowszych  na świecie.

Orzechy laskowe, to prawdziwa bomba odżywcza.  W pierwszej kolejności dostarczają nam pełnowartościowego białka, w tym  bezcennego dla serca  aminokwasu  argininy, następnie licznych minerałów: magnezu, potasu, selenu, fosforu, żelaza, cynku oraz witamin: C, A, E, K, kwasu foliowego, witaminy B12, B6, niacyny, ryboflawiny, tianiny...

Ich bogaty skład decyduje o unikatowych  leczniczych właściwościach, w tym zapobieganiu chorobom serca i miażdżycy.  

Równie bezcenne są  zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie tylko redukują one  cholesterol, ale  zapobiegają   nowotworom oraz nieprawidłowościom w zakresie układu nerwowego. Umożliwiają także  prawidłowe wchłanianie witamin: E, K, A   oraz  wapnia.

❀ Dla urody ❀
Najnowsze badania udowodniły, że  zawarte w orzechach laskowych korzystne tłuszcze regulują przemiany metaboliczne i przyspieszają spalanie innych  tłuszczy, zapobiegając otyłości i ułatwiając odchudzanie.Dodatkowo cynk i  przeciwutleniacze, w tym witamina E  i A, zadbają  o nasze oczy,  włosy, skórę i paznokcie. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe odżywiają naszą skórę i włosy od wewnątrz, zapobiegając ich suchości.

~*~
Na dzisiaj, to by było na tyle. Kolejna część, tym razem wspaniała szóstka, pojawi się na blogu już niedługo. 

Dajcie znać czy lubicie te produkty i czy często goszczą one w waszej diecie dla zdrowia i urody:) Buziaki:*

12 komentarzy:

  1. Wszystkie nasze Polskie dobra spożywam na bieżąco choć dziką różę chciałabym częściej i robić z niej przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebuli w tym zestawieniu się nie spodziewałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebula jest super!;) Zawsze staram się ją przemycać w moich potrawach, by spożywać ją dość często:)

      Usuń
  3. Świetny post. :) W mojej diecie nie brakuje cebuli i praktycznie wcale nie choruję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cebulkę staram się jeść codziennie, pokrzywę też piję <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny bardzo wartościowy wpis :) Nie ma co - powinniśmy doceniać to co nasze i Polskie tym bardziej że jest wyjątkowo zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że momentami bardzo nie doceniamy naszych superfood.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie. Kiedyś było wielkie BUM na jagody goi i komose ryżową a mamy dużo wspanialsze nasze leśne jagody i choćby kaszę jaglaną. Super wpis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry wpis. U mnie cebula, orzechy włoskie i " herbatka z pokrzywy są na codzień w domu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog. Fajnie, że tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń

❀ Jestem wdzięczna za każdy twój komentarz, to dla mnie wielka motywacja do działania ❀
Wszystkie komentarze czyta, na pytania i prośby o poradę odpowiadam :)
Zawsze staram się odwiedzać komentujących i obserwatorów.

Komentarze typu "zapraszam do mnie" będą usuwane